Ετικέτες

,

του Γ. Λακόπουλου (http://www.tanea.gr/proektaseis/)

««Τα πανεπιστήμια υπερασπίζονται το Σύνταγμα», ήταν ο χθεσινός τίτλος της «Αυγής». Και στον «πλάγιο» συνέχιζε: «Οι σύγκλητοι του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΕΜΠ δηλώνουν την απόφασή τους να διαφυλάξουν τη συνταγματική λειτουργία των πανεπιστημίων». Για όσους δεν κατάλαβαν, αυτή η διαφύλαξη θα γίνει διά της άρνησης εφαρμογής του νόμου Διαμαντοπούλου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Και αυτή η άρνηση θα υλοποιηθεί με καταλήψεις και άλλες συναφείς ακαδημαϊκές δραστηριότητες.
Το νέο εδώ είναι ότι η συνταγματική λειτουργία των πανεπιστημίων κινδυνεύει από έναν νόμο που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων, με πολύ μεγάλη πλειοψηφία μάλιστα. Και προ του κίνδυνου, οι σύγκλητοι και άλλες συνεργαζόμενες δυνάμεις θα προτάξουν τα στήθη τους: δεν θα περάσει!
Η μέθοδος δεν διεκδικεί καμιά πρωτοτυπία. Το ίδιο κάνουν σχεδόν κάθε μέρα ομάδες του ΠΑΜΕ μπροστά στη «Μεγάλη Βρεταννία», στο λιμάνι του Πειραιά και όπου άλλου σημειώνονται συνταγματικές παραβιάσεις. Το ίδιο Σύνταγμα κατά καιρούς το έχουν υπερασπιστεί οι ταξιτζήδες, οι φορτηγατζήδες, οι κάτοικοι των περιοχών που δεν θέλουν μονάδες απεξάρτησης, χωματερές και άλλες οχληρές δραστηριότητες. Το έχουν υπερασπιστεί επίσης διάφορα «κινήματα», που έχουν κάνει σκοπό τους την πιστή τήρηση του τελευταίου άρθρου του Συντάγματος αλλά όχι και των προηγούμενων. Γενικώς, σε μια χώρα στην οποία πριν από 44 χρόνια όταν χρειάστηκε να βρεθούν πέντε ψυχωμένοι συγκλητικοί να υπερασπιστούν πραγματικά το Σύνταγμα από τους συνταγματάρχες δεν βρέθηκε κανένας, σήμερα αν πετάξεις μια πέτρα είτε πρόεδρο είτε υπερασπιστή του Συντάγματος θα χτυπήσεις.»

ΣΗΜ. ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ: Ολο το άρθρο είναι εξαιρετικό αλλά θα σταθώ λίγο στην τελευταία φράση. Πώς, κύριοι, ενώ δεν αντισταθήκατε επί δικτατορίας, αντιστέκεστε επί δημοκρατίας; Επειδή σας παίρνει; Δηλαδή μόνο με δικτατορία καταλαβαίνετε; 

του Σ. Θεοδωράκη (http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=8485)

«Οι αλλαγές που προωθεί με περισσή τόλμη η Άννα Διαμαντοπούλου»

«Μια από τις κατηγορίες που προσάπτουν στην Διαμαντοπούλου είναι ότι έχει σχέδιο να παραδώσει την ανώτατη εκπαίδευση στους ιδιώτες. «Δεν το κάνει τώρα», λένε «αλλά προετοιμάζει το έδαφος». Οι βάρβαροι, κύριοι -αν θεωρήσουμε ότι πρόκειται περί βαρβάρων- είναι κιόλας εδώ. Δεκαετίες τώρα, η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης στην ιδιωτική εκπαίδευση. Φροντιστήρια, ιδιαίτερα και στην συνέχεια … εξαγωγή φοιτητών. … Για να μην μιλήσουμε γι’ αυτούς που πληρώνουν «ιδιαίτερα» και «σημειώσεις» στην προσπάθεια τους να περάσουν κάποιο μάθημα στα εγχώρια ΑΕΙ και ΤΕΙ…»

ΣΗΜ. ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ: Δεν καταλαβαίνω αν τελικώς ο κ. Θεοδωράκης είναι υπέρ του ιδιωτικού τομέα ή όχι. Από τη μια λέει, πολύ σωστά, ότι οι ιδιώτες δεν είναι βάρβαροι από την άλλη δείχνει να δυσαρεστείται με τους ιδιώτες, δηλ. τα φροντιστήρια και όσους φοιτητές προσπαθούν να εφαρμόσουν τον πανάρχαιο νόμο της προσφοράς και της ζήτησης στα πανεπιστήμια (αγορά σημειώσεων).

Advertisements